poniedziałek, 30 listopada 2015

Maseczka z czerwonego wina

Chociaż może to brzmieć zaskakująco wino ma wiele właściwości dobroczynnych dla naszej skóry. Czerwone wino zawiera związek o nazwie resweratrol. Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks – tzn. wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu. Alkohol ten jest jednak spożywany głównie w formie czerwonego wina, w którym występuje wysokie stężenie resweratrolu. Dodatkowo czerwone wino jest też źródłem antyoksydantów i ma wiele właściwości opóźniających proces starzenia. Ponadto dodatnie i ujemne jony, które zawiera czerwone wino powodują, że nasza skóra jest odpowiednio napięta i promienna. Na dodatek wino wspomaga skórze produkować odczynniki chroniące przed wolnymi rodnikami. Poniżej prezentujemy sposób na przygotowanie maseczki, której głównym składnikiem jest czerwone wino.


Maseczka: wino, miód i jogurt

Składniki:
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • łyżka stołowa miodu
  • 4-5 łyżka stołowa czerwonego wina


Przygotowanie:

  • najpierw, przez około 5 minut zalecane jest zrobienie parówki. Dzięki temu otworzą się pory i łatwiej będzie pozbyć się toksyn
  • jogurt, wino i miód zmieszaj razem
  • przygotowaną miksturę nanieś na twarz czystymi palcami, unikaj okolic ust i oczu.
  • poczekaj aż maseczka wyschnie, po około 5-7 minutach a resztki zmyj ciepłą wodą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz